• Ajankohtaista
Ota yhteyttä!
Suomi - Etelä-Afrikka Seura ry
PL 535
00101 Helsinki

info((ät))afrikka.net
Uutiset

Uusin Ubuntu pdf-muodossa

 

Viimeisin Ubuntu on ladattavissa ja luettavissa pdf-muodossa http://www.afrikka.net/uploads/ubuntu2014web.pdf.

[]Eila Karhulla näyttely Afrikan uhanalaisista eläimistä

 

Eila Karhulla maalausnäyttely Malmin kirjastossa. Näyttelyn nimi on "Afrikan uhanlaisia eläimiä" ja se on nähtävillä 30.9.2013 asti. Malmin kirjasto sijaitsee Malmitalossa osoitteessa Ala-Malmin tori 1.

[]Suomi-Etelä-Afrikka-seura valitsi hallituksen vuodelle 2013

 

Suomi-Etelä-Afrikka-seuran sääntömääräisessä vuosikokouksessa valittiin hallitus vuodelle 2013. Puheenjohtajana toimii Arja Alho vuoden 2013 loppuun saakka ja Suvianna Hakalehto-Wainio vuoden 2014 alusta lähtien. Hallituksen kokoonpano kokonaisuudessaan on seuraavanlainen: Arja Alho, Vesa V. Viitaniemi, Börje Mattsson, Pekka Peltola, Leenä Märsylä, Eila Karhu, Helvi Kolehmainen, Suvianna Hakalehto-Wainio, myöhemmin nimettävä adoptioperheiden edustaja sekä Iikka Saunamäki. Varajäseniksi valittiin Annu Kekäläinen, Mark Waller, Kari Kallonen ja Petra Jääskeläinen.

 

[]Grahamstownin townshipeissä nauhoitettu kuorolevy ilmestynyt

 

Makanassa Etelä-Afrikassa nauhoitettu kuorolevy on ilmestynyt. Levyllä on 25 huippusovitusta. Mukana on erilaisia kuoroja alakouluista lukioon. Moniäänisyyttä, rytmiä, Xhosan kielellä. Koraaleja ja perinteisiä tervetulo- ja juhlalauluja. Laulut on nauhoitettu Grahamstownin townshipeissä Ntsikon, Ntsikan ja DD Siwisan kouluissa, Alicedalessa Kanicen koulussa sekä Ikamvalesizven koulussa Kenton on Seassa.

Idea levyn tekoon syntyi Antti Jyrkkäselle hänen ollessaan Makanassa Raaseporin kaupungin edustajana osana koulutusalan delegaatiota. Matka oli osa Kuntaliiton rahoittamaa kaupunkien yhteistyötä. Tavoitteena on saada oppilaille kokemus, jossa yhteinen päämäärä voidaan saavuttaa. Kuorojen harjoittelumoraali oli huikea. Muutaman kuukauden aikana taso nousi niin ikään huikeaksi, huomasi Jyrkkänen tullessaan nauhoittamaan lauluja. Levylle nauhoitettiin myös kolme esitystä Raaseporin kouluista. Ne tuovat upean kontrastin Xhosa-musiikkiin.

Levyn tuotolla tuetaan Makanan koulujen tuskaisaa tilannetta. Kouluilla on kerättävillä varoilla mahdollisuus ostaa tarpeita. Kun tuotteet ovat koululla ja tarkastus suoritettu, voidaan lasku maksaa "CD-tililtä". Hallinnointiin kuluja ei mene.

[]Ubuntu 1 / 2012 nyt luettavissa PDF-muodossa

 

Suomi-Etelä-Afrikka-seuran vuoden 2012 Ubuntu-lehti on nyt vapaasti luettavissa PDF-muodossa afrikka.net-sivuston julkaisut-osiossa. Tuoreessa lehdessä käsitellään mm. 100-vuotiaan ANC:n tilannetta sekä kerrotaan SEAS:n Mikroyrittäjyyshankkeen ainutlaatuisesta tietopankista. Lehden sivuilla tavataan myös Etelä-Afrikan nouseva trilleristi Deon Meyer, jota Ubuntu-lehti pääsi haastattelemaan keväällä Tukholmassa.

[]Etelä-Afrikka tarvitsee kansaa edustavan poliisin

 

Suomi-Etelä-Afrikka-seuran hallitus on järkyttynyt Etelä-Afrikassa sattuneesta tapahtumasta, jonka seurauksena 34 kaivostyöläistä ja kaksi poliisia on kuollut ja 78 kaivosmiestä loukkaantunut. Poliisi avasi viime torstaina tulen kohti protestoivia ja lakkoilevia kaivostyöläisiä, jotka olivat aseistautuneet kepein, machete-veitsin ja käsiasein. Maan hallitus on luvannut tehdä laajan selvityksen tapahtumista.

Maailman kolmanneksi suurimman kaivosyhtiön Lonminin Marikanan kaivosalueella on ollut ongelmia pitkään. Viime vuonna yhtiö irti sanoi 9000 työntekijäänsä työolosuhteita ja palkkoja koskevien erimielisyyksien vuoksi. Suuri osa työntekijöistä menetti samalla oikeuden yhtiön rakennusprojektiin kuuluvaan asuntoonsa.

 

[]Suomi-Etelä-Afrikka-seura valitsi hallituksen vuodelle 2012

 

Suomi-Etelä-Afrikka-seuran vuosikokouksessa 9.6.2012 valittiin hallitus toimintavuodelle 2012. Puheenjohtajana jatkaa Arja Alho. Varsinaisiksi jäseniksi valittiin Arto Bryggare, Börje Mattsson, Carita Nygren, Erkki Haarala, Helvi Kolehmainen, Iikka Saunamäki, Leena Märsylä ja Suvianna Hakalehto-Wainio. Varajäseniksi valittiin Annu Kekäläinen, Kari Kallonen, Mark Waller ja Pekka Peltola.

[]Omakuvia Khayelitshasta -teokset myynnissä!

 

Suomi-Etelä-Afrikka-seura toteutti vuonna 2010 yhteistyössä Helinä Rautavaaran museon kanssa Omakuvia Khayelitsasta-näyttelyn. Se koostuu kymmenestä ihmisen kehon kokoisista värikylläisistä, korkealaatuisista valokuvatulosteista, joissa HIV-positiiviset naiset kertoivat kuvin elämäntarinansa.

Kuvia voi katsoa: www.afrikka.net/uploads/Ubuntu-hiv_2010-28-09_webbi.pdf

[]Bodymapin tekijöistä on tullut taiteilijoita

 

Kymmenen vuotta sitten Kapkaupungin Khayelitshan townshipissa syntyi Bambanani-ryhmä, joka aloitti oman selviytymistaistelunsa. Ryhmä koostui yli kymmenestä HIV-positiivisesta naisesta, mukana joku mieskin, jotka yhteistyössä Kapkaupungin yliopiston kanssa ryhtyivät käymään läpi niitä kokemuksia, joita HIV-positiiviset sairaat tuohon aikaan Etelä-Afrikassa kokivat.

 

Ryhmän ohjelmaan kuului bodymapien, omien ruumiin kuvien piirtäminen, joka oli tie oppia ymmärtämään sairauden laatu ja sen aikaansaamat muutokset ihmisen ruumiissa. Voimakkaat kuvat herättivät suurta huomiota ja kuvista koottu näyttely on kiertänyt eri puolilla maailmaa, mm. Suomessa. Suomi-Etelä-Afrikka-Seura julkaisi syksyllä 2010 kuvista Ubuntun, joka on toiminut Espoon näyttelyn katalogina.

[]Ladysmith Black Mambazo Helsingin Savoy-teatterissa keskiviikkona 23.5.2012

 

Eteläafrikkalaiset maailmanmusiikin edelläkävijät Suomeen toukokuussa

Ladysmith Black Mambazo esiintyy Helsingin Savoy-teatterissa keskiviikkona 23.5.2012.

 

Yli viisi vuosikymmentä kestäneen uran aikana Ladysmith Black Mambazo on ikuistanut nimensä Etelä-Afrikan musiikkikulttuurin sekä maailmanmusiikin historiaan. Vuonna 1960 Joseph Shabalalan perustama maineikas a cappella -ryhmä tunnetaan mukaansatempaavan riemukkaasta musiikista, jossa eteläafrikkalaisen musiikkiperimän rytmit ja harmoniat yhdistyvät gospel-musiikkiin. Yli neljäkymmentä levyä julkaisseen Ladysmith Black Mambazon ydinajatuksena on pitää eteläafrikkalainen perinnemusiikki voimissaan - viihdettä kuitenkaan unohtamatta.

 

[]Arja Alhon poimintoja: AFRIKKA ELOKUVASSA

 

Afrikasta kertovia elokuvia on vuonna 2011 poikkeuksellisen laajasti nähtävillä myös suomalaiselle yleisölle. Suomi-Etelä-Afrikka-seuran puheenjohtaja Arja Alho esittelee niistä kenties mielenkiintoisimmat.

[]DA voittoisa Etelä-Afrikan paikallisvaaleissa

 

Etelä-Afrikan viimeviikkoisissa paikallisvaaleissa jännitettiin ennen kaikkea sitä, onnistuuko pääoppositiopuolue Democratic Alliance voittamaan Kapkaupungin ohella myös muita metropolialueita itselleen. Hallitsevan puolueen ANC korruptio- ja väärinkäytösskandaalit ovat aiheuttaneet närkästystä läpi poliittisen kentän, ja ennakkokaavailuissa asetelman arveltiinkin nostavan DA:n vaalien voittajaksi. DA:n puheenjohtaja Helen Zille esiintyi vaalien alla itsevarmasti kun taas ANC:n johdossa vallitsi hajaannus ja kyttäily ei vähiten puolueen kuumentuneen puheenjohtajapelin vuoksi. ANC:n asema Etelä-Afrikan poliittisella areenalla on niin vahva, että puolueen puheenjohtaja nousee käytännössä myös maan presidentiksi.

[]Etelä-Afrikassa odotetaan mielenkiintoisia paikallisvaaleja

 

Etelä-Afrikassa järjestetään 18.5.2011 paikallisvaalit, joista ennakoidaan yleisesti yllätyksellisiä. Valtapuolue ANC:n on nähty olevan hajaantuneessa tilassa, ja pääoppositiopuolue DA:lle puolestaan on ennustettu vaalivoittoa. Veteraanitoimittaja Allister Sparks arvelee, että muutos vakiintuneisiin valta-asemiin on jopa suurempi, kuin osataan odottaa. Erityisesti taistelu uuden keskiluokan äänistä tulee olemaan vaalituloksen kannalta ratkaisevassa asemassa.

[]Afrikan aika -julkistamistilaisuus Kiasmassa 6.5.2011

 

Afrikka on suuren köyhyyden ja suunnattoman rikkauden manner

Tervetuloa Kiasmaan pe 6.5. kello 13: Afrikan aika

Afrikka on köyhä ja ongelmia täynnä mutta samalla valtavan kulttuurisen ja sosiaalisen rikkauden manner. Suomalaisten Afrikka-asiantuntijoiden yhteisteos, dosentti Annika Tepon toimittama Afrikan aika. Näkökulmia Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan (Gaudeamus 2011) syventyy kaupunkielämän, ympäristön, talouden, demokratian ja kulttuurin kysymyksiin uusimman tiedon ja tutkimuksen pohjalta.

"Afrikka on usein kuvattu katastrofien paikkana, Kapkaupungista Kairoon yhtenäisenä, takapajuisena ja toivottomana", Annika Teppo sanoo. Siirtomaavallan aikaiset fantasiat Afrikasta viidakoiden ja savannien, eksoottisten ihmisten ja eläinten kotipaikkana ovat yhä voimissaan. "Afrikasta puhuttaessa onkin erityisen tärkeää, että saatavilla on ajantasaista tietoa, jolla voidaan kumota vääriä mielikuvia."

Afrikan suunnattomat luonnonvarat eivät juuri vaurastuta afrikkalaisten elämää, koska talouden tasapainoista hoitoa vaikeuttavat kolonialismin ajoilta periytyvät rakenteet, huonot hallitukset, sodat ja sairaudet. "Afrikka on kuitenkin myös kaupungistuva manner, jonka lukuisia rinnakkaisia todellisuuksia leimaa jatkuva muutos", Teppo huomauttaa. "Kielten, kulttuurien ja uskontojen kirjossa syntyy jatkuvasti uutta, inhimillinen luovuus ja yritteliäisyys kukoistavat kaikkialla. Maapallomme taloudelliset ja kulttuuriset virtaukset tuovat suunnattoman määrän uutta myös Afrikkaan - ja Afrikka puolestaan tuo uutta maailmaan."

Tervetuloa julkistamistilaisuuteen pe 6.5.2011 klo 13-15: Afrikan aika julkistetaan perjantaina 6.5.2011 Nykytaiteen museo Kiasman seminaarihuoneessa (Mannerheiminaukio 2, Helsinki).

Kello 13.00-13.30: Arnold Chiwalalan musiikkiesitys ja virvokkeita Kello 13.30-15.00: Annika Teppo, Timo Kallinen ja Tuulikki Pietilä kertovat kirjan teemoista.

[]Etelä-Afrikan kansalaisyhteiskunnan tilaa kuvaavan barometrin tulokset vuodelta 2010

 

Etelä-Afrikan kansallisen Oikeus- ja sovittelu -instituutin (Institute for Justice and Reconciliation) kansalaisyhteiskunnan sosio-ekonomista ja poliittista tilaa sekä kansalaisten asenteita mittaavan barometrin tulokset vuodelta 2010 on julkaistu.

[]Tutu ilmoitti lopettavansa julkisen toimintansa

Nobel-palkittu arkkipiispa Desmond Tutu on ilmoittanut lopettavansa julkisen toimintansa täyttäessään lokakuussa 79 vuotta ja viettävänsä jatkossa enemmän aikaa perheensä parissa.

 

 

 

[]Suomen Punainen Risti ja Suomen Palloliitto potkaisevat Pallon liikkeelle Etelä-Afrikassa

Kuukausi ennen jalkapallon MM-kisoja Suomen Punainen Risti ja Suomen Palloliitto käynnistävät kampanjan Etelä-Afrikan syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamiseksi. Pallo liikkeelle -kampanjassa kerätään varoja Etelä-Afrikan Punaisen Ristin järjestämiin jalkapallokerhoihin. Kerhoissa pelataan jalkapalloa, mutta opitaan samalla tärkeitä taitoja elämää varten.

[]Projektikoordinaattori vaihtuu

Suomi - Etelä-Afrikka -seuran mikroyrittäjyyshanke sai ulkoasianministeriöltä hanketukea vuosille 2010-2012 yhteensä 731 000 euroa. Omarahoitusosuus hankkeesta on 15 % eli yhteensä 132 000 euroa.

Projektin pitkäaikainen koordinaattori Leena Marsio jää äitiyslomalle ja hänen tilalleen toimeen astuu VTM Iikka Saunamäki.

[]Omakuvia Khayelitshasta-näyttely

Suomi-Etelä-Afrikka-seura tuo eteläafrikkalaisten naisten kehonkartat Suomeen:Omakuvia Khayelitshasta -näyttely Helinä Rautavaaran museossa 10.9. 2010 - 10.1. 2011

Suomi - Etelä-Afrikka -seuran vuoden 2010 kulttuurihanke on Omakuvia Khayelitshasta -näyttely, jolle ulkoasiainministeriö on myöntänyt 9 000 euroa tiedotustukea. Näyttely kertoo hiv-positiivisten eteläafrikkalaisnaisten elämästä kymmenen Kapkaupungin Khayelitshan townshipissä asuvan naisen kehonkartan muotoon piirtämän ja kirjoittaman omakuvan kautta.

 

[]President Ahtisaari's Address at the African Union Summit

African Union Summit Address by President Martti Ahtisaari
Addis Ababa, 31st of January 2010

Your Excellency the Chairman of the African Union, Your Excellency the Chairperson of the African Union Commission,Your Excellencies African Heads of State and Government,Honourable Ministers,Commissioners,Ladies and Gentlemen

It is a privilege and honor for me, a longtime friend of Africa, to stand here today and address you, leaders of Africa.

Let me begin by quoting two towering leaders of our time, Jawaharlal Nehru and Nelson Mandela, at the same time.

"There is no easy walk-over to freedom anywhere, and many of us will have to pass through the valley of shadow again and again before we reach the mountain-tops of our desire". These are the words of Nehru that Mandela quoted upon his election as President of the ANC in the Transvaal region in 1953. They are just as true today.

 

[]Etsimme projektikoordinaattoria

Suomi-Etelä-Afrikka-seura etsii osa-aikaista

PROJEKTIKOORDINAATTORIA

Mikroyrittäjyyshankkeeseen 2010-2012. Se on jatkoa Mikroyrittäjyyden edistäminen Etelä-Afrikassa 2005-2009-hankkeelle, jonka aikana koulutimme kumppaniemme kanssa yli 2 000 mikroyrittäjää Etelä-Afrikan townshipeissa ja maaseudulla.

 

[]Yrittäjyyshankkeelle jatkorahoitusta!

Ulkoministeriö on myöntänyt hanketukea kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön vuosille 2010-2012 yhteensä 24,5 miljoonaa euroa.

Suomi - Etelä-Afrikka seura ry on saanut tukea mikroyrittäjyyshankkeelleen näille kolmelle vuodelle yhteensä 731 000 euroa! Omarahoitusosuus hankkeesta on 15 % eli yhteensä 132 000 euroa. Jatkamme innolla työtämme yrittäjyyskoulutuksen parissa paikallisten kumppaniemme kanssa.

 

[]Käsikirja pienyrittäjyyskoulutuksesta Etelä-Afrikassa

Yrittäjyys on nyt suosittua kehitysyhteistyössäkin, mutta mistä ruohonjuuritason mikronäkökulma aiheeseen? Suomi-Etelä-Afrikka-seura on vuodesta 2005 alkaen kouluttanut 1 700 pienyrittäjää Etelä-Afrikan towhsnipeissa ja köyhällä maaseudulla. Nyt hankkeesta on ilmestynyt käsikirja "Hit the Ground Running - Doing Micro Business Training in South Africa", jonka on toimittanut Mark Waller. Kirjan tarkoituksena on inspiroida eri toimijoita - yrityksiä, järjestöjä ja viranomaistahoja - mukaan pienyrittäjyyden edistämiseen kehitysmaissa.

 

[]Vapaaehtoistyössä African Dawnissa

ANNA KESKINEN

Unelmana Afrikka, rakkaus eläimiä kohtaan, seikkailunhalu ja lopulta netistä bongattu All Africa Volunteers - järjestö. Nämä asiat veivät minut Etelä-Afrikkaan vapaaehtoistyöhön African Dawn Wildlife Sanctuaryyn.

African Dawn sijaitsee Port Elizabethin ja Jeffreys Bayn välissä, Thornhillin alueella. Se on eräänlainen villieläinten ja lintujen hoitokeskus sekä siellä kasvatetaan gepardeja. African Dawnissa asuvat eläimet ovat monet entisiä lemmikkejä, jollain tapaa loukkaantuneita tai orpoja.

 

[]Etelä-Afrikan väkiluku 49,3 miljoonaa

Katso uusimmat tilastotiedot Etelä-Afrikasta (Statistics South Africa 27 July 2009)

[]SAHO - South African History Online

SAHO is a non-partisan people's history project that provides a mass of information on different aspects of South African history. In a country that for a long period only promoted the history of the oppressor and sought to eliminate the history of the non-white majority of people, history has become an important means of recovering the past, of recording memory andovercoming the subjugation of African culture.

The site includes encyclopedic chronologies of South African history, profiles of people, events and key areas of arts and culture, interactive debates on past and present SA events and teaching aids. It also has an online bookshop. According to the website's authors SAHO's mission is to break the silence of our past and to create the most comprehensive online encyclopedia of South African history and culture. SAHO has committed itself to involve heritage and academic institutions as well as ordinary South Africans in rewritingthe country'shistory and in that way contributing to reconciliation, the building of a common humanity and a non-racial, non sexist and democratic society.SAHO is a valuable means of increasing knowledge and awareness of SouthAfrica, not just in the country but in all countries.

Read more at http://www.sahistory.org.za/

By Mark Waller

 Zuman virkaanastujaispuhe

Etelä-Afirkan Presidentti Jacom Zuman virkaanastujaispuhe 3.6.2009Runoilija Vonani Bila Suomeen

 Eteläafrikkalainen Runoilija Vonani Bila on tulossa Suomeen toukokuun lopulla. Vonani Bila on on Timbila Poetry Projectin perustaja ja johtaja sekä maineikas esiintyjä, joka esittää teoksiaan sekä englanniksi että xitsongaksi. Hän on esiintynyt paljon Etelä-Afrikassa ja Euroopassa. Bila on avainhahmo Limpopon alueen alkuperäiskielten säilymisen edistämisessä. Merkittävänä yhteiskunta-aktivistina Bila on johtanut Limpopon kansalaisjärjestöjen koalitiota, kampanjoinut maakunnan köyhtyneiden alueiden palveluiden puolesta sekä työskennellyt HIV-AIDS-kasvatuksen ja yhteisömedian parissa.

Bila on kirjoittanut kahdeksan novellikokoelmaa. Hänen runokirjoihinsa lukeutuvat No Free Sleeping, jossa hän on toinen kirjoittajista, sekä Throbbing Ink In the Name of Amandla ja Magicstan Fires. Handsome Jita on vuonna 2007 julkaistu kokoelma valikoituja runoja. 

Hänen runonsa käsittelevät köyhyydestä kärsivien ihmisten arjen kokemuksia, luokkaeroja sekä Etelä-Afrikan johtajien epäonnistumista maan pitkän vapaustaistelun tavoitteiden toimeenpanossa. Lisäksi Bilan työn juuret juontavat Afrikan alkuperäiskansojen perinteisiin, viisauteen ja arvoihin. Bila on maan kansallisen runouden kantava ääni, vapautuksen jälkeisen Etelä-Afrikan korvaamaton kommentaattori ja tulkitsija. 

Vonani esiintyy Helsingissä Maailma kylässä/ Maailman kirjat -tapahtumassa seuraavasti: 
LA 23.5.2009 16:40-17:00, Mekong-lava, Vonani Bila: Poems 
LA 23.5.2009 18:20-18:40, Amazon-lava, African Poems: Shailja Patel and Vonani Bila 
SU 24.5.2009 13:40-14:00, Amazon-lava, Postcolonial Literature in Africa: Shailja Patel, Vonani Bila and Mohammed Umar

Vonani Bila osallistuu myös Tampereen sosiaalisfoorumiin 16.5, Lahden runomaratoniin 17.5 ja 25.5 hänen runojaan voi kuulla Hämeenlinnassa.

 Blogi: Etelä-Afrikan päiväkirja

Toimittaja Helvi Kolehmainen viettää viidettä talveaan Etelä-Afrikassa. Viime marraskuussa hän alkoi kirjoittaa blogia, jossa hän seuraa eteläafrikkalaista yhteiskuntaa ja tekee siitä omia huomioitaan. "Täällä sattuu ja tapahtuu, välillä aina itsellenikin. Kun palasin lokakuussa Kapkaupunkiin, minulle selvisi, että alivuokralaisenani oli ollut maan nykyinen presidentti Kgalema Motlanthe! Ei hullumpi vuokralainen", kehuu Helvi. "Värikästä on ollut muutenkin; mm. maan tuleva presidentti Jacob Zuma on kulkenut kujanjuoksua oikeusjuttujensa vuoksi ja villinnyt kansaa. Hän on nyt maan suosituin poliitikko."

Blogi löytyy osoitteesta http://helvi41.blogit.fi

 Johannesburger II

Istuskelen pienessä puutarhassani alkuillasta. Johannesburgin väreilevä kuumuus helpottaa hieman. Keltavihreä Weaver (kutojalintu?) lentelee pieneen pensaspuuhun, nappaa varmoilla otteillaan yhden kapean lehden, lentää se nokassaan johonkin lähistölle. Ei kauaa, kun on takaisin. Pesäntekopuuhissa tämä kaunokainen selvästi. Pitkanokkainen ja julmaääninen Ibis-lintu valvoo katolla jotenkin levottomana. Minäkin olen pesäni tänne tehnyt, asettunut mukavaan kotiin, jonka helmena pieni uima-allas. Pari miehenmittaista vetoa vie altaan päästä päähän. Mutta suomalaiselle vesi tekee kutaa kuin votka venäläiselle.

[]Johannesburger I

Nimeni sattuu olemaan Pertti Johannes Alaja. Johannesburg asettuu kohtalokseni sinä lokakuun päivänä, kun Etelä-Afrikan vuoden 2010 MM-kisoista vastaava toimitusjohtaja Danny Jordaan soittaa tarjoten turnausjohtajan paikkaa omassa organisaatiossaan.

Nimi on enne. Marraskuun 10. paivänä suuntaan Johannesburgiin tähän tehtävään. Helsingin lentoasemalla saan psykosomaattisen reaktion. Maha sekoaa, olo on huono kuin dopinginsa ottaneella. Niin monta hyvästelyä takana, niin paljon uutta edessä. Tokenen Münchenissä, jossa odotan yölentoa kahden vuoden pääpaikkaani. Sitä ennen kaksoisveljeni Erkki on kirjoittanut oman Respectinsa tähän lehteen. Antaa "Pojan" kirjoittaa, ajattelen. Respect to him. Olen myös sopinut päätoimittaja Röngän kanssa tarjoavani kerran kuussa oman Johannesburgerini kolmella kerroksella rakastamani Urheilulehden lukijoille.

[]Pertti Alajan Johannesburgerit afrikka.net-sivuille

Jalkapallojohtaja, ekonomi Pertti Alajan nimitettiin lokakuussa 2008 turnausjohtajaksi jalkapalloilun Etelä-Afrikan MM-lopputurnaukseen 2010. Alajan asemapaikka on Johannesburg, jossa pelataan myös loppuottelu 11. heinäkuuta. 

Alaja kirjoittaa kolumneja "Johannesburgereita" työstään ja elämästään Etelä-Afrikassa Urheilulehteen. Kolumnit julkaistaan myös Suomi-Etelä-Afrikka-seuran sivuilla www.afrikka.net/uutiset

Turnausjohtaja kuuluu isäntämaan jalkapalloliiton alaiseen kisaorganisaatioon. Aiemmin Alaja, 56, on työskennellyt MM-kisoissa 1998 ja 2002 kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan organisaatiossa turnauskuukauden ajan.

Alajan tehtävä alkaa jo marraskuun puolivälissä ja kestää lähes kaksi vuotta. Ensimmäisenä etappina pelataan Etelä-Afrikassa ensi kesäkuussa MM-esikisatapahtumana kahdeksan maan Confederations Cup, jota Alaja myös johtaa.

MM-kisoissa turnausjohtaja vastaa 32 joukkueen turnauksen kilpailullisen toiminnan käytännön organisoimisesta ja sen toimivuudesta kisojen aikana.
- Työskentelen mielelläni tämän maan ihmisten kanssa, joista minulla on lämpimiä muistoja, Alaja sanoo.

Alaja toimi jo 90-luvun puolivälissä sovittelijana kiistassa, jossa yhtenä osapuolena oli Etelä-Afrikan jalkapalloliitto. Kun MM-kisat myönnettiin 2004 Etelä-Afrikalle, kuului Alaja Fifan arviointiryhmään, jonka suositus oli ratkaiseva.

Alaja pelasi Suomen A-maajoukkueen maalivahtina 29 kertaa. Pelaajauran tärkeimmät seurat olivat kotimaassa kasvattajaseura HJK, OTP ja Haka sekä ulkomailla Ikast Tanska, Edmonton Drillers Kanada ja Malmö FF Ruotsi.

Alaja toimi 11 vuotta Suomen Palloliiton SPL:n pääsihteerinä 1989-2000 ja veti sen jälkeen yhteispohjoismaista EM-hanketta. Vuoden 2008 EM-lopputurnaus myönnettiin kuitenkin Sveitsiin ja Itävaltaan. Vuodet 2004-06 Alaja oli SPL:n varapuheenjohtaja. Ennen lähtöään Etelä-Afrikkaan Alaja työskenteli viimeksi runsaat kaksi vuotta SOS-Lapsikylän toiminnanjohtajana syyskuun alkuun.

Lähde: www.yle.fi  

 Suomalaisyrittäjät Etelä-Afrikassa

"Upeaa, mahtavaa, kaunista siistiä. Ihmiset ystävällisiä ja palvelualttiita." "Meidän matka oli täysi 10! Pala sydämistämme jäi Etelä-Afrikkaan"

Tässä ovat tiivistettynä Turun yrittäjien kokemukset pariviikkoiselta Etelä-Afrikan matkalta helmikuulta. Joukko yrittäjiä tutustui matkan aikana paitsi maan eri osiin, myös SEAS:n yrittäjäkoulutushankkeeseen ja yrittäjäkokemuksiin.

Turun Sanomat julkaisi 24.2 hankkeesta ja matkasta Helvi Kolehmaisen artikkelin.

 Health Care Crisis in SA

Treatment Action Campaign:TAC WELCOMES SANAC'S CALL ON GOVERNMENT TO LIFT ANTIRETROVIRAL TREATMENT MORATORIUM IN THE FREE STATE, DEMANDS THAT NEW PATIENTS BE INITIATED ON ART

The decision of the Free State government to scale back essential health care services has resulted in thousands of patients in immediate need of care being turned away from Free State clinics since 1 November 2008. This has caused avoidable deaths and illness.

 

[]South Africa’s troubled waters

by Mark Waller

The recent outbreaks of cholera in South Africa are highlighting deeper and more persistent problems with the country's overstretched water resources. These feature the legacies of South Africa's turbulent past and present - a century of largely unregulated and rapacious gold mining and the current HIV pandemic.

 

[]Lataa "Meidän omat elokuvat"

Meidän omat elokuvat on suomalaisten ja eteläafrikkalaisten lasten valmistama lyhytelokuvakooste lasten oikeuksista ja unelmista. Elokuva on valmistunut viidesluokkalaisten työpajoissa Suomessa ja Etelä-Afrikassa keväällä 2008. Lapset ovat ideoineet, käsikirjoittaneet, kuvanneet ja editoineet elokuvan itse alan ammattilaisen Hanna Toiviaisen ohjauksessa.

Hanketta koordinoivat Mikkolan koulu Vantaalla sekä Suomi-Etelä-Afrikka-seura. Yhteistyökumppaneita Suomessa ovat Voisalmi-Tyysterniemen koulu Lappeenrannassa, Mikkolan kirjasto, Opetushallitus, Suomen pakolaisapu, Etelä-Afrikan suurlähetystö sekä Arethabengin koulu Etelä-Afrikan Soshanguvessa. Hanke on saanut tukea Ulkoasiainministeriön Kehityspoliittisen viestinnän yksiköstä.

Elokuva on tekstitetty suomeksi, pohjois-sothoksi ja englanniksi ja sen kesto on 45 minuuttia. Elokuva on julkaisun jälkeen ladattavissa osoitteesta www.afrikka.net.

Lisätiedot
projektikoordinaattori Maiju Tykkyläinen maiju.tykkylainen(at)vantaa.fi 040 749 2536

Lue lisää Elokuvaprojekti -osiosta.Kannanotto Etelä-Afrikan kriisiin

Etelä-Afrikan muukalaisviha ei saa laajentua inhimilliseksi katastrofiksi. Kiinassa maa on järissyt, Myanmarissa vesi tulvinut mutta Etelä-Afrikassa hädässä olevat ihmiset ovat hakeneet turvaa toisistaan - ja joutuvat nyt hakatuiksi.

Suomen hallituksen ja kansainvälisen yhteisön on puututtava tähän ja tuettava Etelä-Afrikan hallitusta levottomuuksien hillitsemiksi, ei kuitenkaan väkivalloin, vaan antamalla muukalaisvihan kohteeksi joutuneille turvaa ja köyhille eteläafrikkalaisille myös kansainvälisestä yhteisöstä vahvan viestin sosiaalisesta kehityksestä.

Levottomuudet kumpuavat vaivalloisesta demokratian rakentamisesta, taloudellisen, sosiaalisen ja sivistyksellisen tasa-arvon hitaasta kehityksestä. Mustilla asuma-alueilla työttömyys ja köyhyys eivät ole miltei viidentoista demokratian vuonna lientyneet toivotulla tavalla ja nyt tätä tosiasiaa käytetään poliittisesti hyväksi. Ahdingossa olevat ihmiset reagoivat toivon menetykseen hakemalla syyllisiksi muita eri kieltä puhuvia ihmisiä, jotka ovat lähteneet henkensä
kaupalla Zimbabvesta, Somaliasta ja Mosambikista.

Maailma on kylässä viikonloppuna. Nyt tarvitaan sekä Suomen että kansainvälisen yhteisön puuttumista. Etelä-Afrikasta ei saa tulla uutta Zimbabwea.

23.5 Arja Alho, puheenjohtajaSoshanguven ja Vantaan lasten tarinoita yksissä kansissa

Runebergin päivänä 2007 ilmestyi vantaalaisen Mikkolan koulun ja eteläafrikkalaisen Arethabengin koulun oppilaiden yhteistyönä kirja "Know my Language - Tseba leleme la ka - Tunne kieleni", jossa lapset kertovat elämästään kuvin ja tarinoin suomeksi, sesothon ja englannin kielillä.

Yhteistyötä on jatkunut useiden vuosien ajan kirjeiden, piirustusten, videoiden, valokuvien, käsitöiden ja vierailujen avulla. Kirjanen on syntynyt ystävyydestä pohjoisen ja etelän lasten välillä. Opettajat ovat tehneet kirjan käännökset.

Menetelmänä on ollut ekaluokkalaisten saduttaminen eli lapset ovat itse kertoneet tarinat ja aikuiset kirjanneet ne sellaisenaan muistiin. Sadutuksessa synnytetään uutta kulttuuria, jossa ajatukset, ideat ja kertomukset tulevat esille. Sadutusta koulujen opettajat opiskelijat yhdessä keväällä 2006 ja nyt siitä on tullut pysyvä osa molempien koulujen opetusta.

Lisätietoa ystävyyskouluista Etelä-Afrikassa
mark.w[at]luukku.comYrittäjät mukaan kehitysyhteistyöhön

Suomi-Etelä-Afrikka -seuran hankkeen "Mikroyrittäjyyden edistäminen Etelä-Afrikassa" puitteissa järjestettiin 19.9.2007 yhdessä Suomen Yrittäjien kanssa tiedotustilaisuus "Tytäryrityksemme Etelä-Afrikassa"-kampanjaan liittyen.

"Suomalaiset yrittäjät ovat vahvasti mukana globalisaatiokehityksessä. Globalisaatioon liittyy yhteistyö myös kehittyvien maiden kanssa. Osallistumalla tähän hankkeeseen suomalaiset yrittäjät haluavat osoittaa pitävänsä kehitysapua tärkeänä. Hankkeiden tulee mahdollisimman hyvin tukea kyseisten maiden kehitystä." Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.

- Yrittäjien luoma hyvinvointi ja kasvu ovat myös kehittyvien maiden keskeinen keino parempaan tulevaisuuteen. Tässä hankkeessa luodaan edellytyksiä sille, että eteläafrikkalaiset kehittävät ja ylläpitävät itse pysyviä toimintamalleja yrittäjäkoulutukselle ja uuden yrittäjyyden syntymiselle. Suomen Yrittäjien roolina hakkeessa on ollut paitsi tuoda yrittäjäkoulutukseen liittyvää asiantuntemusta, myös viedä viestiä suomalaisille yrittäjille heidän mahdollisuuksistaan tukea yrittäjäkoulutusta Etelä-Afrikassa. Hankkeen kautta voi syntyä myös kauppa- ja yhteistyökumppanuuksia suomalaisille yrityksille. Tästä hyvänä esimerkkinä on kuuden eteläafrikkalaisen yrittäjän osallistuminen marraskuussa Helsingissä pidettäville Kädentaito 2007-messuille.

"Yrittäjäkoulutus antaa tavallisille ihmisille, ja erityisesti köyhille kehitysmaiden naisille, valmiuksia rakentaa itse perheelleen hyvää elämää omassa maassaan. Tällaiseen vastuulliseen omaehtoisuuteen pyrimme muussakin toiminnassamme", Suomen Lähetysseuran johtaja Seppo Rissanen sanoo.

"Olen itse tutustunut koulutuksen saaneiden perustamiin yrityksiin ja nähnyt sen ilon ja kiitollisuuden, jonka onnistuminen on tuottanut. Mahdottomilta näyttäneet asiat ovat yhtäkkiä tulleet mahdollisiksi, on syntynyt uutta elämää ja toivoa."

Yhteistyö niin eteläafrikkalaisten kuin suomalaistenkin yrittäjien kanssa sopii Rissasen mukaan Suomen Lähetysseuralle luontevasti ja laajentaa järjestön toimintakenttää. Yrittäjyyden tukeminen on työtä köyhyyttä ylläpitävien rakenteiden poistamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Menestyvät pienyrittäjät luovat hyvinvointia ympäristöönsä.

Lähetysseuran periaatteiden mukaista on myös se, että hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kanssa. Etelä-Afrikan kirkon seurakunnat ovat linkkejä tässä verkostossa. Ruohonjuuritason yhteistyö varmistaa Rissasen mukaan kestävien tulosten saavuttamisen.

Yrittäjien tarinoihin voi tutustua kampanjan internetsivuilla ja samalla voi osallistua eteläafrikkalaisen vuoden 2008 yrittäjän valintaan. Kotimaassa kampanjaa edistetään lisäksi mm. joulukampanjalla ja gaalakonsertilla sekä vuoden 2008 loppupuolella yrittäjille suunnatulla Etelä-Afrikan-matkan avulla.

www.afrikka.net/kampanjaEettistä designia Etelä-Afrikasta

AITTA tuo Suomeen eettisesti valmistettuja designtuotteita Etelä-Afrikasta. Tuotteiden suunnittelusta vastaa paikallinen designeri. Tuotemerkki MUMs (MUMs helping mums) kerää yhteen designtuotteita, joiden valmistuksessa työllistetään naisia ja äitejä. Useat heistä ovat HIV-positiivisia. Kaikki MUMs-tuotteet myydään yhdessä tuotteen alkuperästä kertovan tarinan kera. Materiaalit ovat kierrätettyjä.


www.kotiprojekti.fi/SHOPMustaa valkoisella - uusi kirja Etelä-Afrikasta

Annu Kekäläisen kokemuksellinen matkakirja Valkoista mustalla - kertomuksia väristä, väkivallasta ja vaeltamisesta (Pieni Karhu 2006)on nyt saatavana sekä romaanina että äänikirjana.

Kirjoittaja matkaa ympäri Etelä-Afrikkaa ja tutkii apartheidin ja voitetun vapaustaistelun jälkiä. Hän tapailee ihmisiä slummeissa ja sähköaitojen takana. Kirja nostaa esiin toisenlaisen totuuden kuin tavalliset matkakirjat. Yksittäisten ihmisten kohtalot ovat koskettavia ja julmiakin.

Katso kirja-arvio Ubuntusta 1/2007 Julkaisut-osiosta. Matka 2008

Matkamessut järjestetään 17. - 20.1.2008 Helsingin Messukeskuksessa. Messut ovat avoinna yleisölle pe 19.1 klo 14 alkaen. Suomi-Etelä-Afrikka-seura on jälleen mukana omalla osastollaan. Tervetuloa kuulemaan ja kyselemään toiminnastamme!

http://www.finnexpo.fi/matka/SEAS:n projektikouluttaja ehdolla EA:n sosiaalisen yrittäjän palkinnon saajaksi

Neljä innovatiivista eteläafrikkalaista oli ehdolla Vuoden sosiaaliseksi yrittäjäksi 2007 tunnustukseksi työstään sosiaalisen muutoksen ja kestävyyden puolesta. Kilpailun järjestää Schwab Foundation for Social Entrepreneurship yhteistyössä Ernst & Young:n kanssa. Yksi finalisteista oli Cedric Buffler Trident instituutista, joka tarjoaa pienyrittäjille Micro-MBA koulutusta. Ohjelmassa on koulutettu jo 160 000 yrittäjää vuodesta 1991 alkaen. Suurin osa SEAS:n "Mikroyrittäjyyden edistäminen Etelä-Afrikassa" - hankeessa koulutetuista on käynyt Micro-MBA kurssin. Voiton vei kuitenkin Taffy Adler Johannesburg Housing Companysta, joka rakentaa asuntoja vähäosaisille.

 South Africa Info